onsdag 2. januar 2013

Kanelbollesnurrertjobing

Jeg var på ett shoppingsenter forleden. Lysten til å skei ut med en latte og en bolle kom over meg, så jeg gikk freidig opp til disken og bestilte mitt hjertes begjær. Bakoversveisen var ett faktum da jeg så prisen, 83kr. For en kanelbolle og en dobbel latte. Hadde varene vært himmelstormende gode, da snakker jeg "forandre livet for alltid" type gode, så hadde jeg muligens skjønt det, men den stakars 17åringen som laget kaffen var nok ikke utdannet barista og kanelbollen var helt klart laget av en maskin. Jeg følte meg nesten litt lurt.

Så til sakens kjerne. Gjærbakst kan man fint lage selv. Vi innrømmer det gladelig at det tar litt tid, men jaggu ikke mye aktiv tid, vi snakker 5 minutter i enden av hver heving. Dessuten er det gøy for unga å bake. Jeg er er selvsagt inkludert når vi snakker om unga.

Grunnoppskrift på bolledeig

700-800g mel
100-150g sukker
1pk gjær
125 smør
5dl melk
1-2ts kardemomme

Smelt smør og temperer melken til 37c i en kjele. Smuldre i gjæren og rør den ut. Ha alt det tørre i eltebollen. Ha i det fuktige og la maskinen elte til du har en gjevn deig. la deigen heve til dobbel størrelse. bak ut til kanelsnurrer, solskinnsboller eller det hjertet måtte begjære. La det etterheve i 20 minutter. Pensle med melk, vann eller ett lettpisket egg. Stek på 220c til de er ferdige, ca 10 minutter.

Jeg fikk 22 store kanelsnurrer ut av deigen. Hadde jeg solgt dem til samme pris som bakeriet jeg handlet på ville markedsverdien vært nesten 950kr. Råvarene koster 25kr. Tilsammen. 

Vi spiste ett par boller og la resten i fryseren til neste gang jeg blir fysen på en bolle, gjærbakst lar seg nemlig fryse!


Du gjør det så mye bedre selv....
Bon app!

xoxo
Maren

3 kommentarer:

 1. Bruker du kun fersk gjær, eller fungerer det like godt med pulver?
  mvh
  Nikolai

  SvarSlett
  Svar
  1. Hei Nikolai,
   Jeg foretrekker fersk gjær, men den tørre varianten fungerer helt supert den også :) happy baking!

   Slett
  2. Nikolai Paulsen2. mai 2013 kl. 21:50

   Jeg pleier å vanne den ut i lunket vann til den skummer...lærte det da jeg tok heimkunnskap. :)

   Slett