Så til sakens kjerne. Gjærbakst kan man fint lage selv. Vi innrømmer det gladelig at det tar litt tid, men jaggu ikke mye aktiv tid, vi snakker 5 minutter i enden av hver heving. Dessuten er det gøy for unga å bake. Jeg er er selvsagt inkludert når vi snakker om unga.
Grunnoppskrift på bolledeig
700-800g mel
100-150g sukker
1pk gjær
125 smør
5dl melk
1-2ts kardemomme
Smelt smør og temperer melken til 37c i en kjele. Smuldre i gjæren og rør den ut. Ha alt det tørre i eltebollen. Ha i det fuktige og la maskinen elte til du har en gjevn deig. la deigen heve til dobbel størrelse. bak ut til kanelsnurrer, solskinnsboller eller det hjertet måtte begjære. La det etterheve i 20 minutter. Pensle med melk, vann eller ett lettpisket egg. Stek på 220c til de er ferdige, ca 10 minutter.
Jeg fikk 22 store kanelsnurrer ut av deigen. Hadde jeg solgt dem til samme pris som bakeriet jeg handlet på ville markedsverdien vært nesten 950kr. Råvarene koster 25kr. Tilsammen.
Vi spiste ett par boller og la resten i fryseren til neste gang jeg blir fysen på en bolle, gjærbakst lar seg nemlig fryse!
Du gjør det så mye bedre selv....
Bon app!
xoxo
Maren
Bruker du kun fersk gjær, eller fungerer det like godt med pulver?
SvarSlettmvh
Nikolai
Hei Nikolai,
SlettJeg foretrekker fersk gjær, men den tørre varianten fungerer helt supert den også :) happy baking!
Jeg pleier å vanne den ut i lunket vann til den skummer...lærte det da jeg tok heimkunnskap. :)
Slett