torsdag 11. oktober 2012

Koke ris på enklest mulig vis

Visste du at 1/5 av alle kaloriene som blir fortært på verdensbasis kommer fra ris? Det sier litt om hvor viktig denne næringskilden er i store deler av verden, da spesielt Asia. Ris er billig, lettlaget og kan varieres i det uendelige, altså en helt super råvare.
Ris er ikke ris, det finnes utrolig mange typer, dog 3 hovedgrupper; de langkornede som vi bruker til middagsris (basmati, jasmin)disse er somregel luftige, de mellomkorte og klebrige som risottoris eller sushiris. Til slutt har vi de korte som brukes i rispuddinger.

I studietiden delte jeg lenge leilighet med en jente fra Bangladesh. En dag observerte hun at jeg kokte ris på samme måte som pasta. Jeg fikk straks instruert hvordan man koker ris på enklest mulig vis. Siden den dagen har jeg lurt litt på hvorfor hurtigris egentlig eksisterer? Man må være mye nøyere med hurtigrisen, det tar like lang tid og det blir mer oppvask. Hurtigris er vanlig ris som er kokt og frysetørket, dette gjør sitt for å redusere smaken og næringsinnholdet. Usexy? I think yes. Rådyrt er det også.

Fremgangsmåte for å koke middagsris er som følger:
Man tar ca 1,5dl ris pr voksen. Skyll risen til vannet er klart. Ha i dobbelt så mye vann som det er ris. Litt salt. Kok opp, skru ned varmen og la det småputre til vannet er borte. Presto voila, perfekt ris på få minutter.

Har du lyst på en litt luftigere ris, kan du blanke den litt før den kokes. Tilsetter du litt hakket løk og/eller andre grønnsaker i blankeprosessen har du plutselig en ris pilaf. Ønsker du mer smak i risen slenger du nedi litt krydder. For eksempel ett par lettsmadrede kardemommefrø, laurbærblad, stjerneanis, etc. Ta det som passer til maten.

Bon app!
xoxo Maren

1 kommentar: