søndag 14. oktober 2012

Syltet gresskar

Jadda, du leste riktig. Syltet gresskar med ingefær er faktisk riktigere. Min morfar var en mann som kunne mye, blandt teknisk kunnskap om alt som var av motorfartøy hadde han noen kjøkkenhemmeligheter også. Det er tre ting han kunne bedre enn noen annen; grovbrød, gravlaks og syltet gresskar. Det var alltid litt høytid da de kom på bordet for de løftet rett og slett måltidet. Oppskriften stammer fra "Stor kokebok for større og mindre husholdninger" som ble utgitt av Fru Henriette Schønberg Erken i 1912, så dette er en vel prøvet oppskrift. Sånn på siden så fulgte jeg oppskriften på julekaker derfra for ett par år siden og de var helt klart beregnet på større husholdninger, vi hadde nok kaker til alle juleselskapene vi var i og holdt det året.

Anywho, om du har en søndag til rådighet så er dette noe koselig å gjøre sammen med barna eller andre interesserte parter. Dette er godt til kjøttretter, viltretter og fugl.Du trenger pr 1 kg gresskar:
30g fersk ingefær
0,5 l vann
4 dl eddik
1,125kg sukker

Fremgangsmåte:
Rens gresskaret og kutt det i biter. Tørk bitene og vei dem. Skrell ingefæren og kok det i 5dl vann under lokk i 15 min. Mål opp 1kg sukker pr kg gresskar og ha dette i ingefærgryten sammen med 4dl eddik pr kg gresskar. Kok til sukkeret har smeltet. Ha i gresskarbitene og gi dem ett oppkok på 5 minutter. Ta ut gresskarbitene og kok laken og ingefæren videre i 8 minutter. Hell laken over gresskarbitene og la dem stå på ett kjølig sted under ett klede i 8 dager. Når de 8 dagene er omme gir du blandingen ett oppkok, ta ut gresskarene og legg dem på varme glass. Nå skal laken tilsettes 125g sukker pr kg gresskar og kokes til sukkeret er oppløst. Hell laken over gresskarbitene og lukk. Lagres på ett kjølig lysfattig sted.

Dette er gøy og gammeldags! Iallefall veldig gøy å sette på bordet...

Bon app!
xoxo Maren

2 kommentarer:

 1. Hei!

  Jeg jobber for nettstedet Alleoppskrifter.no der brukerne kan søke gjennom titusener av oppskrifter fra norske mat nettsteder og mat blogger.

  Jeg la merke til at du har et stort antall smakfulle oppskrifter i bloggen din, og jeg vil gjerne foreslå deg til å ta en titt på vår Topp Mat Blogg seksjon her: http://www.alleoppskrifter.no/matbloggtoppen

  Hvis du ønsker å legge til din mat-blogg til listen på Alleoppskrifter.no, er alt du trenger å gjøre å følge instruksjonene her: http://www.alleoppskrifter.no/ga-med-i-matbloggtoppen

  Vårt konsept er allerede live i de andre Skandinaviske landene, samt i Sør- og Sentral-Europa, og vi leverer tusenvis av besøkende til mat bloggerne daglig. Noen av de beste mat bloggerne får 10.000 + besøkende fra oss på en ukentlig basis.

  Forhåpentligvis vil din egen mat blogg også være opp i toppen!


  Varme hilsen,

  Ann-Sofi
  http://www.alleoppskrifter.no/

  SvarSlett
 2. Det står ingenting om hvilket gresskar du bruker. Jeg har syltet gresskar i flere år, men nå er det umulig å få tak det rette gresskaret (det beste) og likedan frøene. Gresskarene fra eldre dager var lange ca. 40 cm og på 2-3 kg og gulgrønne. Alle voksne ville ha det til maten. har du frø, vil jeg gjerne ha!
  Vennlig hilsen Lajla

  SvarSlett